Τόμας Έντισον – Η ιστορία της ζωής του και η συμβολή του στην ανθρωπότητα

Όταν το όνομα Τόμας Έντισον ακούγεται στη συζήτηση, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως ότι είναι ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα. Ενώ ο Τόμας Έντισον ήταν ένας διάσημος εφευρέτης, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι ήταν επίσης ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο Τόμας Έντισον ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα, αλλά για να κατανοήσουμε πλήρως αυτή την ιδιοφυΐα του 19ου αιώνα, πρέπει πρώτα να πάμε πίσω στο χρόνο, στις απαρχές του.

Η πρώιμη καριέρα του Τόμας Έντισον

Ο Τόμας Άλβα Έντισον, ένας από τους πιο διάσημους εφευρέτες στον κόσμο, γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1847 στο Μίλαν του Οχάιο, στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, από τον Σάμιουελ και τη Νάνσι Έντισον. Ο Τόμας Έντισον είχε τέσσερα αδέλφια και τρεις αδελφές. Η μητέρα του τον δίδασκε στο σπίτι και ήταν πολύ προστατευτική μαζί του, ιδίως όταν έμαθε ότι ο δάσκαλος του δημοτικού ήταν νταής.

Ο Τόμας Έντισον ήταν γνωστός ως ένα περίεργο παιδί που έκανε πολλές ερωτήσεις και ήθελε να ξέρει πώς λειτουργούσαν τα πάντα όταν ήταν μικρότερος. Στην ηλικία των 13 ετών είχε εβδομαδιαίο κέρδος 50 δολάρια πουλώντας λαχανικά, εφημερίδες και γλυκά σε ατμοκίνητα τρένα από το Πορτ Χιούρον στο Ντιτρόιτ.

Αργότερα, εκπαίδευσε τον γιο ενός πράκτορα σταθμού, τον J.U MacKenzie, ως χειριστή τηλεγράφου, αφού του έσωσε τη ζωή. Σε ηλικία 19 ετών, ο Έντισον εργάστηκε ως τηλεγραφητής για την Western Union στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Περνούσε τις μέρες του μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας μια σειρά από πειράματα, ενώ δούλευε τις νύχτες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τόμας Έντισον ίδρυσε όχι λιγότερες από 14 ξεχωριστές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της General Electric, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ο Έντισον απέκτησε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1869 για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων. Την ίδια χρονιά, ο Έντισον και ο Φράνκλιν Λέοναρντ Πόουπ δημιούργησαν εταιρική σχέση στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου εργάστηκαν ως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και πρωτοπόροι εφευρέτες.

Ο Έντισον συνέχισε να κατασκευάζει ένα πολύπλοκο σύστημα τηλεγραφημάτων multiplex το 1874. Η συσκευή αυτή ήταν ικανή να στέλνει πολλά μηνύματα ταυτόχρονα. Αυτή η διαμορφωτική φάση στη ζωή του Έντισον θα τον έκανε τον προνοητικό καινοτόμο που θα γινόταν αργότερα.

Οι συνεισφορές του Τόμας Έντισον

Ο Έντισον εφηύρε μια σειρά από επαναστατικές τεχνολογίες κατά τη διάρκεια των ενεργών χρόνων του ως εφευρέτης. Ο ηλεκτρισμός, ο λαμπτήρας πυρακτώσεως και ο φωνογράφος είναι τρεις από τις πιο διάσημες εφευρέσεις του.

Ο ηλεκτρισμός συνεχούς ρεύματος εφευρέθηκε από τον Τόμας Έντισον και θεωρείται ευρέως ως η σημαντικότερη εφεύρεση του 19ου αιώνα. Ο ηλεκτρομαγνητισμός χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος (DC) στην επαναστατική τεχνολογία δυναμό. Η εφεύρεση του Έντισον θα αποτελούσε την ιδέα για την παροχή ενέργειας σε μεγάλες περιοχές.

Η Edison Electric Illuminating Company, που ιδρύθηκε το 1882 στη Νέα Υόρκη, ήταν η πρώτη εμπορική εταιρεία που παρήγαγε και διέθεσε ηλεκτρική ενέργεια συνεχούς ρεύματος. Στην περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η εταιρεία αυτή παρείχε ενέργεια σε επιχειρήσεις και σπίτια σε ακτίνα ενός τετραγωνικού μιλίου. Η Edison Electric Illuminating Company έγινε General Electric το 1892.

Ποια είναι η χρήση του ηλεκτρισμού χωρίς λαμπτήρα; Ο Έντισον εφηύρε τον λαμπτήρα πυρακτώσεως: Τι νόημα έχει ο ηλεκτρισμός χωρίς λαμπτήρα, ε! Μάλλον αυτό σκέφτηκε ο Έντισον αφού ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό, επειδή είχε και αυτός μια στιγμή ευρείκειας που οδήγησε στην ανάπτυξη του λαμπτήρα πυρακτώσεως.

Ο κόσμος δεν αποδίδει στον Έντισον την εφεύρεση του πρώτου λαμπτήρα, αλλά το δημιούργημά του θα ξεπερνούσε όσους είχαν προηγηθεί. Σε σύγκριση με προηγούμενες εφευρέσεις, ο λαμπτήρας πυρακτώσεως επέζησε περισσότερο χωρίς να σβήσει ή να εκραγεί. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την εφεύρεσή τους, οι λαμπτήρες πυρακτώσεως του Έντισον είναι ακόμη διαθέσιμοι σε άριστη λειτουργική κατάσταση.

Το gadget του φωνογράφου αναπαραγωγής

Ο φωνογράφος του Τόμας Έντισον έφερε επανάσταση στον κόσμο της ηχογράφησης για πάντα το 1877. Αυτό το καινοτόμο gadget μπορούσε όχι μόνο να καταγράφει ήχο, αλλά και να τον αναπαράγει. Ο φωνογράφος ενέπνευσε άλλους εφευρέτες να δημιουργήσουν και άλλα τηλεπικοινωνιακά gadgets. Χωρίς τον φωνογράφο, ίσως να μην υπήρχαν φωνογραφικά βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης. Επιπλέον, οι φορητές συσκευές εγγραφής και μουσικής ίσως να μην υπήρχαν.

Ενώ αυτές οι τρεις εφευρέσεις θα καθόριζαν την κληρονομιά του Τόμας Έντισον πολύ μετά τον θάνατό του το 1931 σε ηλικία 84 ετών, θα τον θυμόμαστε και για άλλες αξιοσημείωτες εφευρέσεις, όπως οι αλκαλικές μπαταρίες και η κινηματογραφική κάμερα.

Οι επαναστατικές ιδέες του Τόμας Έντισον άνοιξαν το δρόμο για πιο σύγχρονες εφευρέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Για να το θέσουμε ευθέως, θα ζούσαμε ακόμα στη λίθινη εποχή χωρίς την εφεύρεση του Τόμας Έντισον για την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας.

Εν κατακλείδι

Η συμβολή του Edison στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ηχογράφηση, στη μαζική επικοινωνία και, ναι, στη βιομηχανία κινηματογράφου, θα αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Η μοναδική ικανότητα του Έντισον να συνεργάζεται με άλλους εφευρέτες τον κατέστησε λαμπρό εφευρέτη και επιχειρηματία. Ήταν ένας θαυμάσιος ηγέτης που αφιέρωσε πολύ χρόνο και προσπάθεια στην έρευνα, τις δοκιμές, την ανάπτυξη και τη συμβολή του στον τεχνολογικό κόσμο. Ο Τόμας Έντισον απέκτησε έξι παιδιά και παντρεύτηκε δύο φορές. Θεωρείται από το αμερικανικό κοινό ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες και εικόνες όλων των εποχών.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *