Ο απόλυτος οδηγός για τον πολυτελή εσωτερικό φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του εσωτερικού σας σχεδιασμού, καθώς όχι μόνο δίνει φως σε ένα δωμάτιο, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνισή του, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
Από τη μία πλευρά, μπορεί να κάνει ένα μονότονο δωμάτιο να μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από γυαλιστερό περιοδικό με το πάτημα ενός διακόπτη. Από την άλλη, μπορεί να είναι πολύ αμυδρό ή πολύ φωτεινό, προκαλώντας σας πονοκεφάλους, κουρασμένα μάτια και κόπωση από τον φωτισμό.

Ο Albert Hadley, ένας διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής εσωτερικών χώρων που έχει πλέον φύγει από τη ζωή, είχε πει κάποτε: “Ο σχεδιασμός ορίζεται από το φως και τη σκιά, και ο φωτισμός είναι πολύ, πολύ σημαντικός”.

Αυτός ο οδηγός πολυτελούς φωτισμού θα σας δείξει όλους τους διαφορετικούς τύπους φωτισμού και θα σας δώσει συμβουλές από ειδικούς για το πώς να διαμορφώσετε το φωτισμό στο σπίτι σας.

Οι διάφοροι τύποι φωτισμού

Πρώτα απ’ όλα, όλοι πρέπει να γνωρίζουν λίγο περισσότερα για τους δύο βασικούς τύπους φωτισμού: το φυσικό φως και το τεχνητό φως.

1. Ηλιακό φως
Το ηλιακό φως είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να αποκτήσετε φως. Κάνει καλό στο μυαλό σας και δεν κοστίζει τίποτα. Αλλά είναι επίσης δύσκολο να το αντιμετωπίσετε.

Το φως είναι διαφορετικό ανάλογα με το πού ζείτε και τον προσανατολισμό του δωματίου σας. Για παράδειγμα, το φως από το βορρά είναι πολύ πιο ψυχρό από το φως από τον ισημερινό. Η ποσότητα του φυσικού φωτός σε ένα δωμάτιο αλλάζει επίσης ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή.

Τα καλύμματα παραθύρων μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται από το εξωτερικό. Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Sara Cosgrove λέει ότι οι κουρτίνες, οι επεξεργασίες παραθύρων και οι καθρέφτες είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε το φυσικό φως σε δωμάτια όπου αυτό είναι χαμηλό.

Τα έπιπλα με καθρέφτες, όπως το κομοδίνο Carina που φαίνεται παραπάνω, λειτουργούν επίσης καλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες με επένδυση από πιο χοντρά υφάσματα για να ελέγξετε την ποσότητα του φωτός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο που δέχεται πολύ φυσικό φως.

Η θάμβωση είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένα δωμάτιο που είναι πολύ φωτεινό μπορεί να φαίνεται επίπεδο και ψυχρό. Μια επεξεργασία παραθύρων που μπορεί να τροποποιηθεί, όπως οι περσίδες με σχισμές, οι βενετσιάνικες, οι βενετσιάνικες ή ρωμαϊκές περσίδες ή τα παντζούρια φύτευσης, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται και να σταματήσετε την αντανάκλαση χωρίς να καταστρέψετε την εμφάνιση του παραθύρου σας.

Τα φώτα καύσης, όπως το φως των κεριών και το φως της φωτιάς, είναι πολύ ατμοσφαιρικά και δεν πρέπει να τα ξεχνάτε. Δείτε πώς μια φωτιά που σιγοκαίει κάνει το σαλόνι υποδοχής αυτού του εξοχικού σπιτιού από την Inge Moore (της The Gallery HBA) ακόμα πιο φιλόξενο. Τοποθετημένα στις δύο άκρες ενός τζάκι ή ενός επίσημου τραπεζιού, τα κεριά σε κομψά κηροπήγια ή καντήλια φαίνονται εντυπωσιακά. Οι τυφώνες ή τα φανάρια είναι ένας εύκολος τρόπος για να απολαύσετε τη ζεστή λάμψη των κεριών σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με μια πιο casual εμφάνιση.

2. Τεχνητός φωτισμός
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για να δώσετε στο χώρο σας περισσότερο βάθος. Το ζεστό φως, σε αντίθεση με το έντονο φως, είναι η πιο φιλόξενη επιλογή για τα σπίτια. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει ζώνες και να αλλάξει το μέγεθος ενός δωματίου. Μπορεί επίσης να συμβάλει στο συνολικό στυλ ενός εσωτερικού χώρου. Όταν σχεδιάζετε το έργο φωτισμού σας, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου αυτούς τους πέντε τύπους φωτισμού. Σκεφτείτε πού τον χρειάζεστε, πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά εφέ φωτισμού για να επιτύχετε την εμφάνιση που θέλετε.

Οι διαφορετικοί τύποι φωτισμού σε εσωτερικούς χώρους

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι φωτισμού σε ένα δωμάτιο: γενικός φωτισμός, φωτισμός περιβάλλοντος, φωτισμός διάθεσης, φωτισμός εργασίας και φωτισμός έμφασης.

Ορισμένα φώτα μπορεί να ανήκουν σε περισσότερους από έναν τύπους, ανάλογα με τη θέση, την ένταση και τη χρήση τους. Ωστόσο, η γνώση των βασικών στοιχείων κάθε τύπου μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό σύστημα.

1. Γενικός φωτισμός
Ο γενικός φωτισμός είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός σχεδίου φωτισμού. Δίνει σε ένα δωμάτιο ομοιόμορφη λάμψη και το φωτίζει για πρακτικούς και όχι για αισθητικούς λόγους.

Ο γενικός φωτισμός είναι συνήθως άμεσος και πρέπει να ελέγχεται από έναν διακόπτη ροοστάτη, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές του φωτός της ημέρας.

Ένα κεντρικό κρεμαστό φωτιστικό είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος φωτισμού ολόκληρου του δωματίου και μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού του δωματίου. Ένας φανταχτερός πολυέλαιος ή μια εγκατάσταση τέχνης είναι και οι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να τραβήξετε το βλέμμα και να προσθέσετε μια οπτική πινελιά σε ένα δωμάτιο.

Ωστόσο, πρέπει να συνδυάζονται με άλλα επίπεδα φωτισμού, καθώς μια κεντρική πηγή φωτός από μόνη της δημιουργεί σκληρές σκιές (ειδικά στους ανθρώπους) και δεν προσθέτει πολλή ζωή σε ένα δωμάτιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας τόσο απλός φωτισμός κάθε άλλο παρά αρκεί για να κάνει έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο.

2. Φωτισμός περιβάλλοντος
Ο φωτισμός περιβάλλοντος είναι το επόμενο επίπεδο φωτισμού. Λειτουργεί καλά με τον γενικό φωτισμό. Αυτοί οι δύο τύποι φωτισμού έχουν σημαντικά κοινά σημεία: είναι ουσιαστικά λειτουργικοί και χρησιμοποιούνται για να φωτίσουν ένα ολόκληρο δωμάτιο. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι η κατεύθυνση του φωτός. Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων April Russell εξηγεί τη διαφορά: “Ο γενικός φωτισμός είναι ακριβώς αυτό – ένα φως που μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και κάθε βράδυ. Τις περισσότερες φορές, ο φωτισμός διάθεσης συνδέεται με ένα σύστημα εξασθένισης, ώστε να μπορείτε να αλλάζετε την ποσότητα του φωτός ανάλογα με την κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, ο φωτισμός διάθεσης χρησιμοποιείται για να κάνει ένα πάρτι πιο συναρπαστικό.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός δεν είναι άμεσος, οπότε είναι πιο ήπιος από τον γενικό φωτισμό. Γενικά δεν χρησιμοποιεί καθοδικό φωτισμό, οπότε δεν δημιουργεί σκιές που δεν θα ήταν όμορφο να τις βλέπει κανείς. Σκεφτείτε τους προβολείς ή τα φώτα τοίχου που πλημμυρίζουν έναν τοίχο με φως, τα πάνελ από πλεξιγκλάς με οπίσθιο φωτισμό ή τον κρυφό φωτισμό από μια κασέτα που φωτίζει μια οροφή, όπως αυτή η αίθουσα κινηματογράφου στο Finchatton, αριστερά.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός, όπως ο φωτισμός διάθεσης που χρησιμοποιείται εδώ, χρησιμοποιείται συχνά για να αλλάξει την εμφάνιση ή το μέγεθος ενός χώρου. Χωρίς αυτόν, αυτό το δωμάτιο χωρίς παράθυρα θα ήταν πολύ σκοτεινό και στενόχωρο. Φωτισμός εργασιών

3. Φωτισμός εργασιών
Ο φωτισμός εργασιών, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι μια πηγή φωτός που χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη εργασία, όπως το διάβασμα ή το μαγείρεμα. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του, ο φωτισμός εργασιών απαιτεί υψηλότερη ισχύ από ό,τι οι περισσότεροι άλλοι φωτισμοί. Για να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών λόγω της έντονης διαφοράς μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών περιοχών, θα πρέπει πάντα να συνδυάζετε με επαρκή φωτισμό περιβάλλοντος.

Τα πιο προφανή σημεία που χρειάζονται άμεσο φωτισμό είναι εκεί όπου οι άνθρωποι διαβάζουν και εργάζονται, όπως αυτό το γραφείο στο σπίτι από την Elicyon. Οι λαμπτήρες με ισορροπημένο βραχίονα είναι ιδανικοί για τα γραφεία και τα εύκαμπτα φώτα ανάγνωσης που τοποθετούνται κοντά στο κεφαλάρι είναι ιδανικά για ανάγνωση στο κρεβάτι. Ο φωτισμός με καθρέφτες λειτουργεί καλά στα μπάνια και στους χώρους προετοιμασίας. Ο φωτισμός εργασίας πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να κάνει την προετοιμασία των γευμάτων ευκολότερη και ασφαλέστερη. Για το φωτισμό της κουζίνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα κάτω από τα ντουλάπια, χωνευτούς προβολείς πάνω από τους πάγκους εργασίας ή ένα μακρύ, χαμηλό κρεμαστό φως πάνω από μια νησίδα προετοιμασίας. Ο άμεσος φωτισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαδρομών για τους ανθρώπους που περπατούν μέσα σε ένα δωμάτιο ή ένα διάδρομο. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενο φωτισμό δαπέδου ή φωτισμό ανύψωσης σε σκάλες.

4. Καθορισμός της διάθεσης
Ο γενικός φωτισμός και ο φωτισμός διάθεσης είναι εξίσου σημαντικοί για τη συνολική εμφάνιση ενός δωματίου όπως και ο φωτισμός διάθεσης, και ένα δωμάτιο θα φαινόταν άδειο χωρίς αυτούς. Δίνει σε ένα δωμάτιο μια ζεστή, φιλόξενη αίσθηση δημιουργώντας λίμνες φωτός που γεμίζουν τις σκιές που προκαλούνται από τον γενικό φωτισμό.

Αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος του στυλ ενός δωματίου, καθώς τείνει να αφορά τόσο το στυλ όσο και τη λειτουργία. Τα επιτραπέζια φωτιστικά και τα φωτιστικά δαπέδου, όπως αυτά σε αυτό το παριζιάνικο σαλόνι του Jean-Louis Deniot, είναι δημοφιλείς επιλογές.

Για τις επιτραπέζιες λάμπες, είναι καλύτερο να έχετε ένα ανθεκτικό τραπεζάκι ή μια κονσόλα. Διαφορετικά, μπορεί να είναι δύσκολο να κρύψετε τα καλώδια. Περάστε τα καλώδια μέσα από μια μικρή τρύπα που έχετε ανοίξει στην επιφάνεια ή στερεώστε τα σε μια βάση με ταινία, συρραπτικό ή συρραπτικό.

Κρατήστε τις πρίζες κοντά στο σημείο όπου θα τοποθετήσετε τα φώτα σας. Να ένας ακόμη καλός λόγος για να σχεδιάζετε τον ηλεκτρισμό σας προς το τέλος της σχεδιαστικής σας εργασίας.

Καθώς ο φωτισμός διάθεσης είναι συχνά το στρώμα που βρίσκεται πιο κοντά στο επίπεδο των ματιών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο για να καλύψετε τυχόν θάμβωση από τους άσχημους γυμνούς λαμπτήρες. Το ίδιο ισχύει και για το γενικό φωτισμό σας ή το φωτισμό διάθεσης, αν μπορείτε να δείτε τον γυμνό λαμπτήρα από κάτω.

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Barbara Barry λέει: “Μου αρέσει να τοποθετώ την πηγή φωτός (το αμπαζούρ) ακριβώς πάνω από το επίπεδο των ματιών. Φωτίζει όλο το δωμάτιο και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα, επειδή δεν ρίχνει σκιά προς τα κάτω”.

Στο παρελθόν, οι λαμπτήρες πυράκτωσης βολφραμίου ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή. Σήμερα, αντί για τους λαμπτήρες πυράκτωσης βολφραμίου χρησιμοποιούνται λαμπτήρες αλογόνου και LED, επειδή είναι φθηνότεροι και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Για φωτισμό διάθεσης, επιλέξτε έναν λαμπτήρα χαμηλής ισχύος. Οι λαμπτήρες υψηλής ισχύος είναι πολύ σκληροί και ακατάλληλοι για φωτισμό διάθεσης. Οι λαμπτήρες υψηλής ισχύος απαιτούν επίσης ένα μεγάλο αμπαζούρ, ώστε ο λαμπτήρας και το υλικό να έχουν αρκετό χώρο.

Όταν επιλέγετε έναν επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο λαμπτήρα, δώστε προσοχή στο μέγεθος του σκιάστρου σε σχέση με τη βάση και στο μέγεθος του λαμπτήρα σε σχέση με τα άλλα έπιπλά σας. Η δημιουργική διευθύντρια της LuxDeco Linda Holmes λέει: “Η επιλογή πολύ μικρών λαμπτήρων είναι ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι. Αν δεν είστε σίγουροι, επιλέγετε πάντα ένα μεγαλύτερο φωτιστικό. Εκτός και αν η λάμπα πρόκειται να χωρέσει σε ένα στενό τραπέζι κονσόλας, φυσικά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει πάντα να μετράτε”.

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όταν πρόκειται για αμπαζούρ. Τα αξεσουάρ θα πρέπει πάντα να κρύβονται από ένα αμπαζούρ. Το υλικό που ξεχωρίζει φαίνεται γελοίο και χαλάει την εμφάνιση. Οι υφές μπορούν επίσης να αλλάξουν την εμφάνιση μιας λάμπας, ειδικά όταν είναι αναμμένη. Για παράδειγμα, ένα πιο τραχύ σκίαστρο από λινό ύφασμα θα εκπέμπει διαφορετικό φως από ένα λείο σατέν σκίαστρο.

Αν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός στο δωμάτιό σας προέρχεται από το φωτισμό του περιβάλλοντος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ανοιχτόχρωμα χρώματα, ώστε το φως να διαχέεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν θέλετε μια κυκλοθυμική, ατμοσφαιρική εμφάνιση, ένα πιο σκούρο χρώμα είναι ιδανικό. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε ένα ακριβό αντικείμενο να δείχνει ωραίο είναι να το επενδύσετε με ασημί ή χρυσό.

5. Φωτισμός έμφασης
Ο φωτισμός έμφασης, όπως και ο φωτισμός έμφασης, έχει συγκεκριμένο σκοπό. Είναι οποιοσδήποτε φωτισμός που έχει προστεθεί σε ένα δωμάτιο για να τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Ο φωτισμός έμφασης χρησιμοποιείται για την ανάδειξη έργων τέχνης, γλυπτών και άλλων αντικειμένων σε ντουλάπια ή σε βάθρα. Αναδεικνύει τα έργα και εμποδίζει να χαθούν σε έναν χώρο που δεν είναι επαρκώς φωτισμένος.

Ο φωτισμός έμφασης είναι παρόμοιος με τον φωτισμό εργασίας, αλλά λόγω του τρόπου λειτουργίας του, απαιτεί τουλάχιστον τριπλάσια lumens, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ισχύ.

Εφέ φωτισμού:

1. Κάτω φωτισμός

Ο κάτω φωτισμός είναι ο πιο συνηθισμένος και χρήσιμος τρόπος φωτισμού ενός εσωτερικού χώρου. Τα περισσότερα κεντρικά φώτα ή προβολείς είναι downlights. Ρίχνει σκιές που δεν είναι πολύ κολακευτικές, ειδικά στους ανθρώπους, και γι’ αυτό πρέπει να εξισορροπείται από επαρκή φωτισμό περιβάλλοντος.

2. Φέρνοντας φως
Ο ανοδικός φωτισμός είναι μια πολύ πιο ήπια εναλλακτική λύση στον καθοδικό φωτισμό, καθώς αφήνει το φως να εισέλθει σε ένα δωμάτιο έμμεσα, αντανακλώντας το από την οροφή και επιστρέφοντας στο δωμάτιο.

3. Πλύνετε τους τοίχους
Το πλύσιμο των τοίχων δίνει σε μια κάθετη επιφάνεια ένα απαλό, ομοιόμορφο φως. Τοποθετήστε τη λάμπα αρκετά μακριά, ώστε η δέσμη να φτάνει σε όλη την επιφάνεια.

4. Τρίψιμο τοίχων
Με το τρίψιμο τοίχων, ένα φως τοποθετείται κοντά στην επιφάνεια που προορίζεται να φωτίσει, αναδεικνύοντας την υφή της επιφάνειας.

5. Spotlighting
Οι προβολείς χρησιμοποιούνται συχνά για φωτισμό έμφασης και προφοράς για να τραβήξουν την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δωματίου.

6. Περιμετρικός φωτισμός
Ο περιμετρικός φωτισμός χρησιμοποιείται για να τονίσει τις άκρες ενός δωματίου και να το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο. Ο φωτισμός του γείσου είναι ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και οι αρχιτέκτονες τον χρησιμοποιούν συχνά.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε σχετικά με το φωτισμό

Σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιείτε το δωμάτιο και τι έπιπλα θα υπάρχουν σε αυτό. Ορισμένα έπιπλα θα χρειαστούν συγκεκριμένο φωτισμό.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα dimming στο σχεδιασμό του φωτισμού σας. Αυτό θα κάνει τον φωτισμό σας ευέλικτο.

Σκεφτείτε πώς σχετίζονται τα δωμάτια μεταξύ τους όταν σχεδιάζετε το σύστημα φωτισμού σας. Οι ξαφνικές αλλαγές από το φως στο σκοτάδι μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν και να καταπονήσουν τα μάτια σας.

Τοποθετήστε φωτιστικά τοίχου σε τοίχους που δεν έχουν τόσο μεγάλο μήκος. Αυτό θα δώσει στο δωμάτιο μια πιο ισορροπημένη εμφάνιση και θα τραβήξει την προσοχή μακριά από τους τοίχους που είναι πολύ μακρινοί.

Δώστε προσοχή στο πώς είναι επενδεδυμένο ένα αμπαζούρ. Το πάχος και το χρώμα της επένδυσης θα επηρεάσει την ποσότητα του φωτός που αφήνει να περάσει.

Σκεφτείτε προσεκτικά την ισχύ του λαμπτήρα. Οι λαμπτήρες των 60 ή 75 watt είναι πολύ φωτεινοί για φωτισμό διάθεσης. Ένας λαμπτήρας 40 βατ είναι πολύ πιο ζεστός.

DO: τοποθετείτε πάντα ένα διαχύτη σε μια γυμνή λάμπα.

Δεν επιτρέπεται ο φωτισμός:

Μην χρησιμοποιείτε μόνο μία κύρια πηγή φωτός, καθώς αυτό δημιουργεί σκιές που δεν είναι ωραίο θέαμα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε διάφορα επίπεδα.

Μην τσιγκουνεύεστε τις πρίζες. Το να πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα άσχημο καλώδιο προέκτασης είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Μην αφήνετε τα καλώδια σε ανοιχτό χώρο. Κάνει το δωμάτιό σας να φαίνεται ακατάστατο και υποβαθμίζει τη συνολική του εμφάνιση.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *