Γιατί το φυσικό φως της ημέρας είναι τόσο σημαντικό;

Μια έρευνα με τίτλο “Η εμπειρία των εργαζομένων” διεξήχθη από μια εταιρεία που ονομάζεται Future Workplace. Ο οργανισμός διεξήγαγε έρευνα σε 1.614 υπαλλήλους της Βόρειας Αμερικής και διαπίστωσε ότι η πρόσβαση σε φυσικό φως και η θέα στο ύπαιθρο ήταν το νούμερο ένα αίτημά τους για το χώρο εργασίας.

Αυτό δεν είναι τυχαίο: ο ήλιος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση και η έκθεσή μας σε αυτόν είναι μια υγιής συνήθεια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη του φωτός της ημέρας στην υγεία.

Τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο για την υγεία

Η παραπάνω έρευνα ξύνει μόνο την επιφάνεια του τι μπορεί να κάνει το φως του ήλιου για εμάς. Πράγματι, η καθημερινή έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη και να βελτιώσει την υγεία σας με ποικίλους τρόπους.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται και τα οφέλη είναι πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε εδώ, επιλέξαμε τα τέσσερα πιο σημαντικά που πρέπει να θυμάστε.

Ενισχύστε τα επίπεδα της βιταμίνης D

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το ηλιακό φως δεν κάνει διάκριση μεταξύ άμεσης έκθεσης και έκθεσης μέσω ενός παραθύρου. Αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί, καθώς το να σκεφτείτε πόσες ώρες περνάτε σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να σας τρομάξει.

Κατά συνέπεια, η βιταμίνη D είναι γνωστή ως “βιταμίνη του ήλιου”, επειδή λαμβάνεται μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη παράγεται από το σώμα σας όταν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, αντί να ταξιδεύει εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, καθώς ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, η επαρκής παραγωγή βιταμίνης D συμβάλλει στην ενίσχυση των δοντιών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, ο οργανισμός σας μπορεί να αναπτύξει οστεομαλάκυνση (μαλακά οστά) ή οστεοπόρωση (εύθραυστα οστά).

Βοηθά στην καταπολέμηση της εποχικής κατάθλιψης

Σας πιάνει η “μελαγχολία” του φθινοπώρου ή του χειμώνα; Πρόκειται για την ήπια κατάθλιψη που συνοδεύει την αλλαγή της εποχής κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με έρευνα των Steven Targum και Norman Rosenthal, το 6% του πληθυσμού πάσχει σοβαρά από αυτήν, ενώ το υπόλοιπο 14% πάσχει ελάχιστα, κάτι που ισοδυναμεί με αίσθημα “μελαγχολίας”.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως. Επίσης, αν έχετε την τάση να είστε κακόκεφοι και εκνευρισμένοι κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, μην υποτιμάτε την ικανότητα του ήλιου να επαναφέρει τον άξονά σας. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να αγοράσετε λαμπτήρες SAD για να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτή την απαραίτητη ώθηση αν ζείτε σε σκοτεινό περιβάλλον;

Πολυέλαιος

Πιο ξεκούραστος ύπνος

Η μέρα και η νύχτα, όπως ίσως γνωρίζετε, ρυθμίζουν τις συνήθειες του ύπνου μας. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα μας παράγει φυσιολογικά μεταξύ 9μμ και 8πμ, επιτρέποντάς μας να αποχαιρετήσουμε τον κόσμο της εγρήγορσης και να χαιρετίσουμε το βασίλειο των ονείρων.

Η παρουσία σύγχρονων αντικειμένων, όπως οι οθόνες που παράγουν μπλε φως, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή μελατονίνη τις ώρες πριν κοιμηθείτε, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε και να μην ξυπνήσετε με την αίσθηση ότι είστε ανανεωμένοι το επόμενο πρωί.

Μια μικροσκοπική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 σε εργαζόμενους σε γραφεία διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο ηλιακό φως εκτίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο καλύτερα κοιμούνται τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα και η γενική τους υγεία βελτιώθηκαν σημαντικά.

Οι κακές συνήθειες ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορούν να συμβάλουν σε χρόνιες διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη, μεταξύ άλλων.

Μειωμένα επίπεδα στρες

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, είναι αυτό από το οποίο όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε. Διαισθανόμαστε τον κίνδυνο μόλις αυτός είναι παρών και το σώμα μας προετοιμάζεται για την επικίνδυνη στιγμή. Αυτός είναι ένας αρχαίος μηχανισμός αντίδρασης στην απειλή που κράτησε τους ανθρώπους ζωντανούς στο παρελθόν. Δεν έχουμε πλέον θηρευτές να φοβόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η κορτιζόλη είναι παρούσα στο αίμα μας, ο εγκέφαλός μας μεταβαίνει σε αυτή τη λειτουργία. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κορτιζόλης; Λοιπόν, μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη απελευθερώνεται. Η απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κορτιζόλη και να ανακάμψουμε από το χρόνιο στρες, μπορεί να ενεργοποιηθεί από την έκθεση στο ηλιακό φως.

Η εργασία σε σκοτεινό περιβάλλον, με λίγο ή καθόλου ηλιακό φως, προκαλεί στον εγκέφαλό μας την απελευθέρωση μελατονίνης (σκοτάδι = ώρα για ύπνο). Αρχίζετε να νιώθετε υπνηλία, αλλά δεν θέλετε να αποκοιμηθείτε στη δουλειά, οπότε χτυπιέστε με καφεΐνη και αγχώνεστε. Σε αυτό το σημείο θα αρχίσετε να απελευθερώνετε κορτιζόλη και θα αισθάνεστε ανήσυχοι.

Ο καλός τεχνητός φωτισμός ή το φυσικό φως του ήλιου στο γραφείο θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό το εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη σύγκρουση με τον ύπνο, ενώ παράλληλα σας βοηθούν να ξεπεράσετε το χρόνιο στρες.

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για την αντικατάσταση του φυσικού φωτός της ημέρας;

Έχετε ακούσει ποτέ για τη φωτοθεραπεία; Όταν αρχίζουν οι κρύοι μήνες, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντικαταστήσετε το φως του ήλιου. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί φωτός (μεταξύ 2.500 και 10.000 lux) και να εκτεθείτε σε αυτό για 10 έως 15 λεπτά.

Αν και βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα, αυτή η θεραπεία με φως θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, η οποία βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής μας και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *