4 μυστικά για ένα καλά φωτισμένο υπνοδωμάτιο

Υπάρχουν πολλές πτυχές για τη δημιουργία ενός καλά φωτισμένου χώρου, αλλά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το φωτισμό, η δημιουργία ενός ελκυστικού και πρακτικού χώρου μπορεί να σας αφήσει λίγο μπερδεμένους. Αν νιώθετε ότι κάτι λείπει, αλλά δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, μπορούμε να ρίξουμε φως στα μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να φωτίσετε κάθε χώρο στο σπίτι σας:

1. Ο σκοπός του χώρου
2. Οι ζώνες φωτισμού
3. Οι πηγές φωτός
4. Φώτα που μπορούν να χαμηλώσουν

Ας ξεκινήσουμε…

1. Η λειτουργία του χώρου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου φωτισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο. Το είδος του φωτισμού που χρειάζεστε εξαρτάται από το πώς περνάτε το χρόνο σας στο δωμάτιο και τη διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε.

Καθορίστε πώς ο φωτισμός σας θα μπορούσε να σας εξυπηρετήσει καλύτερα και ξεκινήστε τη δημιουργία σχεδίων από εκεί για να προσδιορίσετε τι λείπει από το σημερινό σας σύστημα φωτισμού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

Για να έχετε έναν καλό ύπνο, περιορίστε την έκθεσή σας στο μπλε φως στην κρεβατοκάμαρα και αποφύγετε τα έντονα φώτα κοντά στο κρεβάτι όπου θα θέλετε να ξεκουραστείτε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια λάμπα με χαμηλή θερμοκρασία χρώματος, όπως μια πολύ ζεστή λευκή λάμπα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε ένα φωτεινότερο φως στην ντουλάπα σας, ώστε να βλέπετε πιο καθαρά τα χρώματα των ρούχων και να σας βοηθάει να ξυπνάτε το πρωί και να ετοιμάζεστε για την ημέρα.
Επιλέξτε ένα φωτιστικό οροφής με διακόπτη ροοστάτη στην τραπεζαρία, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη φωτεινότητα και να ρυθμίζετε τη διάθεση. Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός ράγας δεν αντανακλά απευθείας στα μάτια όσων κάθονται στο τραπέζι.

Στην κουζίνα λειτουργεί καλύτερα ένας συνδυασμός φωτισμού περιβάλλοντος και φωτισμού εργασίας. Κρατήστε τον άμεσο φωτισμό στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο, όπου θα είναι πιο χρήσιμος, για παράδειγμα κάτω από τα ντουλάπια. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια καλύπτονται σε αυτό το άρθρο.
Ο φωτισμός του μπάνιου με ροοστάτη είναι συνήθως η ιδανική επιλογή, καθώς σας δίνει περισσότερο έλεγχο, επιτρέποντάς σας να ρίχνετε ένα απαλό, ευχάριστο φως για χαλάρωση στο μπάνιο ή ένα δυνατό φως για εφαρμογή μακιγιάζ, ξύρισμα και άλλη προσωπική φροντίδα.

Lustres

2. Ζώνες

Ο διαχωρισμός ενός χώρου σε ζώνες, η καθεμία με τις δικές της πηγές φωτός και τα δικά της χειριστήρια, είναι η απλούστερη μέθοδος για τον κατάλληλο φωτισμό του. Δημιουργώντας ζώνες με φώτα που ελέγχονται από διαφορετικούς ροοστάτες και διακόπτες, έχετε πολλά πλεονεκτήματα:

Έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της ατμόσφαιρας του δωματίου και μπορείτε να την προσαρμόσετε στις ανάγκες σας.
Οι ζώνες παράγουν συγκεκριμένους θύλακες φωτός για κάθε ζώνη, επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο να επικεντρωθούν σε ξεχωριστές εργασίες χωρίς να ενοχλούν τους άλλους.
Εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα, περιορίζοντας την ποσότητα του φωτός στην περιοχή όπου εργάζεστε ή χαλαρώνετε.
Καθορίστε για ποιο λόγο χρησιμοποιείται κάθε μέρος του δωματίου και φωτίστε το κατάλληλα για να δημιουργήσετε ζώνες. Υπάρχει ένα μέρος του δωματίου όπου προτιμάτε να μαστορεύετε ή να κάνετε χειροτεχνίες, για παράδειγμα; Προσδιορίστε αυτές τις περιοχές και χρησιμοποιήστε φωτισμό εργασίας για να τις φωτίσετε ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι κάνετε.

Ανακαλύψτε τις διαφορές μεταξύ του φωτισμού περιβάλλοντος, του άμεσου φωτισμού και του φωτισμού έμφασης.

3. Η πηγή φωτός

Ο φωτισμός ενός χώρου μπορεί να τον κάνει ή να τον καταστρέψει. Τώρα που έχετε καθορίσει τη λειτουργία του χώρου και τις ζώνες φωτισμού, ήρθε η ώρα να βρείτε ποια φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες είναι κατάλληλα για τις ανάγκες σας. Θα πρέπει να επιλέξετε φωτιστικά και λαμπτήρες που θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα του χώρου και ταυτόχρονα θα τον κάνουν χρήσιμο και ευέλικτο.

Ο συνδυασμός διαφόρων τύπων φωτιστικών, όπως φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια φωτιστικά και φωτιστικά οροφής, και η ενσωμάτωσή τους στη διακόσμησή σας είναι μια θαυμάσια προσέγγιση για τη δημιουργία ενός συνεκτικού συστήματος φωτισμού που δείχνει ωραίο χωρίς να περιορίζεται σε μια μόνο περιοχή χρήσης. Κάντε την επιλογή σας με βάση τη λειτουργία του χώρου και της περιοχής – οτιδήποτε προκαλεί κόπωση ή κούραση των ματιών θα πρέπει να αποφεύγεται.

4. Ρυθμιστές φωτισμού

Κάθε δωμάτιο, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται για διάφορες λειτουργίες, θα πρέπει να διαθέτει ροοστάτη. Ένας ροοστάτης σας επιτρέπει να αλλάζετε το φωτισμό σας ανάλογα με τις ανάγκες σας χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε ή να προσθέσετε πηγές φωτός, δίνοντάς σας μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο. Μπορείτε επίσης να διαφοροποιήσετε το φωτισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα ροοστάτη – δοκιμάστε ένα έντονο λευκό φως το πρωί για να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε, και στη συνέχεια αλλάξτε σε ένα χαλαρωτικό χαμηλό φως το βράδυ για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *